top of page

Φαράγγι της Σαμαριάς

Γενικές Πληροφορίες
 

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Χανίων. Αποτελεί εθνικό πάρκο, παγκόσμια βιόσφαιρα, και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού. Ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού, και καταλήγει στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, στα νότια της Κρήτης.

 

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο στην Ευρώπη, με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα. Το πλάτος του κυμαίνεται από 150 μέχρι 3 μέτρα στο στενότερό του σημείο, το οποίο είναι επίσης και το πιο διάσημο κομμάτι του φαραγγιού, οι γνωστές "πόρτες", όπου οι πλευρές τους ανεβαίνουν σε ύψος 300 μέτρων περίπου.

 

Η διαδρομή διαρκεί συνήθως πέντε με επτά ώρες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μονοπάτι είναι κατηφορικό, και αυτό μπορεί να είναι επίπονο για τα γόνατά σας.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με μπότες ή παπούτσια πεζοπορίας, καθώς επίσης και να βρίσκονται σε μία καλή φυσική κατάσταση.

 

Υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό διαθέσιμο σε όλο το μήκος του φαραγγιού, και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρά η κολύμβηση στα ρέματά του, η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, και το άναμμα φωτιάς στο εσωτερικό του.

 
Περιγραφή της Διαδρομής
 

Η χλωρίδα και η πανίδα στον εθνικό δρυμό είναι εξαιρετικά πλούσια. Θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και λουλουδιών, και θα θαυμάσετε τα πελώρια πεύκα και πανύψηλα κυπαρίσσια. Μία εικόνα βγαλμένη από το παρελθόν.

 

Θα αντικρίσετε πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, και αν είστε τυχεροί ίσως καμαρώσετε από μακριά, το πιο γνωστό και αξιοθαύμαστο ζώο, το Κρητικό αίγαγρο, γνωστό και ως Κρι – Κρι.

 

Η αγριάδα της φύσης θα σας μαγέψει, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας θα σας συνοδεύει το γάργαρο νερό του ποταμού.

 

Στη μέση του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα Σαμαριά. Οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι το εγκατέλειψαν το 1962, ώστε το φαράγγι να αναδειχτεί σε εθνικό πάρκο, καθώς επίσης και να γίνει καταφύγιο, για τα σπάνια Kρι – Kρι, και άλλα ενδημικά είδη, λουλούδια και πουλιά.

 

Στο χωριό υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία την Αιγυπτία, η οποία έδωσε και το όνομά της στην περιοχή, δεδομένου ότι η λέξη "Σαμαριά" αποτελεί συναίρεση της ελληνικής φράσης " Οσία Μαρία ". Η εκκλησία κτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα , και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των τοιχογραφιών του ναού . Μπορείτε να επισκεφτείτε εύκολα την εκκλησία, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το ελικοδρόμιο , και οδηγεί στο νότιο τμήμα του χωριού.

 

Το φαράγγι καταλήγει στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης. Σε αυτό το σημείο μπορείτε, είτε να μείνετε ή είτε να πάρετε το καραβάκι της επιστροφής, με προορισμό την όμορφη Σούγια.

 

Πως να επισκεφθείτε το φαράγγι της Σαμαριάς από τη Σούγια
 

Με Λεωφορείο

Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο που αναχωρεί στις 07:00 από την πλατεία της Σούγιας.

 

Δρομολόγια λεωφορείων: παρακαλούμε πατήστε εδώ...

 

Επιπρόσθετες πληροφορίες:

Αν αποφασίσετε να επιλέξετε αυτή την επιλογή, θα σας προτείναμε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας την προηγούμενη μέρα, για να έχετε την ευκαιρία να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, και να μπορέσετε να μπείτε άμεσα στο λεωφορείο, χωρίς να περιμένετε στην σειρά αναμονής εισιτηρίων.

 

Τέλος, παρά το γεγονός ότι προσπαθούμε συνεχώς, να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τα δρομολόγια των λεωφορείων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ΚΤΕΛ Χανίων είναι υπεύθυνο για τις όποιες πιθανές αλλαγές δρομολογίων συμβούν.

 

Με ταξί

Στη Σούγια μπορείτε να βρείτε δύο επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Και οι δύο έχουν την δυνατότητα να σας οδηγήσουν στην είσοδο του φαραγγιού, οποιαδήποτε χρονική στιγμή εσείς το επιθυμήσετε.

 

Η πρόταση που θα μπορούσαμε να σας κάνουμε, είναι να ζητήσετε από τον οδηγό, να σας οδηγήσει την είσοδο του φαραγγιού, πριν την άφιξη των λεωφορείων. Αυτό θα σας δώσει την δυνατότητα, να απολαύσετε μόνοι σας την μαγεία και την ομορφιά του φαραγγιού.

 

Part of Samaria Gorge
Kri - Kri Goat
Part of Samaria Gorge
Part the River of Samaria Gorge
The Gates of Samaria Gorge
Part of Samaria Gorge
bottom of page