top of page

Γενικές Πληροφορίες

 

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων. Ξεκινά από το χωριό της Αγίας Ειρήνης, και τελειώνει 4,5 χιλιόμετρα μακριά από την όμορφη Σούγια. Έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και απαιτούνται γύρω στις 2,5 με 3 ώρες για να το περπατήσεις.

 

Παρά το γεγονός ότι είναι το δεύτερο φαράγγι σε επισκεψιμότητα, μετά το φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης εξακολουθεί να αποτελεί έναν όμορφο και ευχάριστο προορισμό.

 

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης ανήκει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, και το υπουργείο Γεωργίας το έχει χαρακτηρίσει ως καταφύγιο άγριας ζωής. Ακόμα, το φαράγγι αποτελεί κομμάτι προστασίας των κρητικών αγριμιών (Κρι – Κρι), και καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Η σημασία του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης δεν περιορίζεται μόνο στην υψηλή βιοποικιλότητα ή αισθητική του αξία, αλλά και την ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα. Κατά την διάρκεια την Οθωμανικής περιόδου, οι αντάρτες είχαν τα κρησφύγετά τους στην θέση ¨Πολλά Σπιτάκια¨, και το 1866, περίπου 1000 γυναίκες και παιδιά χρησιμοποίησαν τα μονοπάτια του φαραγγιού για να δραπετεύσουν από τους Τούρκους.

 

Περιγραφή του μονοπατιού
 

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης ξεκινάει κοντά στο χωριό της Αγίας Ειρήνης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα σας συνοδεύουν η μυρωδιά του φασκόμηλου, και ο ήχος των τζιτζίκων, ενώ τα διάφορα λουλούδια, φυτά, και δέντρα θα σας μαγεύσουν.

 

Κατά το μήκος του φαραγγιού θα βρείτε χώρους αναψυχής με τουαλέτες, τρεχούμενο νερό, και παγκάκια. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νερό στο μονοπάτι, θα σας προτείναμε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

 

Το μόνο δύσκολο κομμάτι του φαραγγιού είναι το τελευταίο μέρος του, όπου και θα χρειαστεί να περπατήσετε 4,5 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου για να επιστρέψετε στην Σούγια. Μία πρόταση θα μπορούσε να είναι, είτε να κάνετε ένα διάλειμμα στην καφετέρια που υπάρχει στο τέλος του φαραγγιού πριν ξεκινήσετε το περπάτημα του τελευταίου μέρους, είτε να καλέσετε ένα ταξί για να σας επιστρέψει στην Σούγια.

 

Παρά το γεγονός ότι το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης θεωρείτε ένα εύκολο μονοπάτι, κατάλληλο και για παιδιά, σας προτείνουμε να φοράτε μπότες ή παπούτσια πεζοπορίας. Η διαδρομή είναι κατηφορική, χωρίς ιδιαίτερα απότομα σημεία.

 

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν ένα μικρό αντίτιμο κατά την είσοδό τους στο φαράγγι, όπου χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για την διατήρηση και συντήρηση του φαραγγιού.

 
Πλεονεκτήματα του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης σε σχέση με το φαράγγι της Σαμαριάς
 
  • Δεν έχει πάρα πολύ κόσμο.
  • Είναι μικρό και σύντομο.
  • Η κατάβαση είναι περίπου 500 μέτρα, όχι 1250, οπότε και είναι καλύτερο για τα γόνατά σας.
  • Είναι ανοιχτό σχεδόν όλο το έτος, σε σύγκριση με το φαράγγι της Σαμαριάς το οποίο είναι ανοιχτό από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.  Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστάμε να το επισκεφτείτε κατά την διάρκεια βροχερών ημερών.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι σκιερό, και έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να το απολαύσετε και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Πως να επισκεφθείτε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης από τη Σούγια
 

Με λεωφορείο

Κατά την περίοδο των ανοιξιάτικων, καλοκαιρινών, και φθινοπωρινών μηνών, υπάρχει λεωφορείο που ξεκινάει στις 07:00 το πρωί από την πλατεία του χωριού, με προορισμό τα Χανιά, και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Σας προτείνουμε να ζητήσετε από τον οδηγό του λεωφορείου να σας αφήσει στην είσοδο του φαραγγιού.

 

Με ταξί

Στη Σούγια υπάρχουν δύο επαγγελματίες οδηγοί ταξί, οι οποίοι μπορούν να σας οδηγήσουν στο φαράγγι, οποιαδήποτε χρονική στιγμή εσείς επιθυμείτε και αποφασίσετε.

 

Με ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή μηχανή

Αν έχετε στην κατοχή σας κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανή, θα μπορούσατε να κατευθυνθείτε στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, και να αφήσετε το όχημά σας έξω από την είσοδο του φαραγγιού, όπου και υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης.  Παρακαλούμε, σε αυτό το σημείο, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στο κλείδωμα του οχήματός σας, πριν την κατάβαση του φαραγγιού.

 

Όταν επιστρέψετε στην Σούγια, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο που αναχωρεί μετά την άφιξη του καραβιού από την Αγία Ρουμέλη (18:00 – 18:30) με προορισμό τα Χανιά και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, έτσι ώστε να συλλέξετε το όχημά σας. Φυσικά, και σε αυτή την επιλογή, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ταξί.

Part of Agia Irini Gorge
Part of Agia Irini Gorge
Part of Agia Irini Gorge
Part of Agia Irini Gorge
Part of Agia Irini Gorge
Part of Agia Irini Gorge
Part of Agia Irini Gorge

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

 

 

bottom of page